Лого Инова Топ Грийн

Сподели новината:

Бъдете винаги информирани с последните новини?

Регистрирайте се за нашия бюлетин и бъдете първите, които ще чуят за най-новите зелени решения и Innovatopgreen.

Последвайте ни:

Награда от Archinova 2022
Лого Archinova

Инова Топ Грийн намери място сред наградените в конкурса Годишни архитектурни награди ARCHINOVA за 2022

Победител в категория „Елементи за градска среда“ е ТИПОВ СПИРКОВ НАВЕС С ОЗЕЛЕНЕН ПОКРИВ по идея на инж. Орлин Илиев, проектиран от А и А Архитекти ООД и с активното участие на Инова Топ Грийн, както и други съмишленици в зелената архитектура.

Проектът за автобусна спирка с озеленен покрив има за цел да предложи модерен дизайн на един от най-баналните елементи на градската среда. Целта е да се създаде типов модел на спирка, който да бъде прилаган масово в градската среда, започвайки от София.

Проектът на Спирков навес с озеленен покрив предстои да бъде одобрен от Направление Архитектура и Градоустройство към Столична община и ЦГМ, и да бъде изпълнен пилотно на оживена спирка на градски транспорт в гр. София.

Журито е оценило като основно предимство на проекта озеленения покрив поради множеството ползи на зелените покриви, особено в градска среда: „улавяне“ на замърсителите на въздуха и превръщане на въглеродния диоксид в кислород; задържане на дъждовната вода и предотвратяване на наводнения, охлаждане и освежаване на околната среда; помощ за биоразнообразието и никак не маловажно – естетически  облик, който създава добро настроение.

Девето издание на конкурса на ARCHINOVA за 2022 протече под надслов „Архитектура за по-добро бъдеще„. Церемонията по награждаването се проведе в Интер Експо Център в София на 12 октомври. За първи път в конкурса бяха включени направление за Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура.

Когато се говори за архитектура за по-добро бъдеще неизменно става дума за зелена архитектура. А когато се говори за зелена архитектура – на фокуса на вниманието са зелените покриви.