Лого Инова Топ Грийн
Зелени покриви на автобусни спирки

Бързи и ефективни решения на местните власти

Все повече общини в Европа следват тенденцията да направят градовете си по-екосъобразни чрез озеленяване на автобусните спирки. Зеленият покрив от сукуленти върху спирката носи

Множество предимства за околната среда

Освен охлаждащия си ефект, зелените покриви на автобусните спирки задържат вода. Седумната растителност и субстратът на автобусните спирки съхраняват дъждовна вода и така намаляват оттичането й. Поради изменението на климата и увеличаването на твърдите повърхности като асфалт и бетон в градовете ни, отводнителните системи все по-трудно се справят с притока на дъждовна вода – често случващо се и в София. Озеленяването на навесите на автобусните спирки, например, намалява пиковия поток на водата в подземните тръбопроводи.

Източник: https://www.greenroofs.com/projects/sheffield-bus-shelter/

Местната управа на Утрехт, град в Нидерландия, през 2019 година преобразява 316 автобусни спирки, като ги оборудва със зелени покриви от седуми и други растения, които служат като оазис за пчелите. Зеленината има и редица други положителни ефекти върху околната среда.

Растенията спомагат за улавянето на праха и замърсителите от въздуха, както и регулират температурата около спирката. Да не говорим, че добавянето на растения в градските пространства има много други ползи, включително: намаляване на шумовото замърсяване, намаляване на стреса, увеличаване на биоразнообразието, разкрасяване на града, абсорбиране на въглероден диоксид и подобряване на качеството на въздуха.

Така местните власти успешно насърчават „зеленото“ мислене на гражданите.

Автобусните спирки със зелени покриви повишават разбирането за важността на природата за хората, които живеят, работят и посещават тези градове. Ежедневното преминаване покрай зелена автобусна спирка кара хората да се обърнат – и да се замислят. По този начин местните власти популяризират активната си роля в подобряването на жизнената среда на своите граждани. Повишава се осведомеността за екологичните ползи от зелените покриви. Често в европейските общини се предоставят безвъзмездни средства за озеленяването на градовете и съвсем конкретно – за подпомагането на гражданите си в създаването на зелени покриви.

Източник: https://www.themayor.eu/en/a/view/pilsen-begins-installing-green-roofs-on-bus-stops-9293

Нарастващата урбанизация е основна причина за ефекта на градския топлинен остров (UHI). Комбинацията от височината на сградите и тесните улици води до повишено отразяване на повърхността и по-силно поглъщане на топлинната радиация. Триенето на молекулите на въздуха в тези стеснени улички също така намалява скоростта на вятъра в градовете, което от своя страна намалява потенциала за охлаждане. Тъй като дъждовната вода често се оттича бързо и изчезва до голяма степен под земята, остава сравнително малко вода за изпаряване. Освен това намаляването на зелените площи в градовете означава намаляване на изпарението – един от най-важните фактори за охлаждане на земната повърхност. Намаленото изпарение оказва неблагоприятно въздействие върху градския климат, тъй като е трудно да се освободим от водата, когато е необходимо. Топлината се задържа по-дълго през нощта и качеството на въздуха се влошава. Всичко това се отразява на здравето ни. И не на последно място –  има отрицателно икономическо въздействие.

Екипът на Инова активно участва в проект за дизайн и конструкция на една от първите зелени спирки в България с потенциал да се наложи като стандарт в изграждането на озеленени автобусни спирки в София и в други български градове.