Лого Инова Топ Грийн
Седум и зелени покриви

Хората обикновено свързват екстензивните зелени покриви с растенията от вида Седум (Sedum) и често говорят за седумни покриви, вместо за зелени или живи покриви. Защо това е така? Защо Седумът е най-подходящото растение за живи покриви?

СЕДУМ, СУКУЛЕНТ, ТЛЪСТИГА

Сукулентите са растения, които съхраняват вода в част от растението. Седумът съхранява вода в листата и това е причината, поради която той често е наричан листен сукулент. Благодарение на естествените си свойства, Седумът се нуждае от минимална грижа като част от зеления покрив: изисква малко (дъждовна) вода и хранителни вещества. Седуме голям род от цъфтящи растения от семейство Crassulaceae (Дебелцови), известни още като тлъстига. Естествените свойства на Седумите, главно тяхната устойчивост на засушаване и способността да се развиват в сурова среда, правят тези сочни растения идеални за приложение в зелените покриви.

ЗАЩО СЕДУМИТЕ СА ТАКА ПОДХОДЯЩИ ЗА ЗЕЛЕНИ ПОКРИВИ ?

 • Приспособими към климата
  Седумите се срещат предимно в Северното полукълбо и по-специално в Средиземноморието, но също така в Северна Африка и Южна Америка, където обитават сухи и/или студени райони, в които водата е оскъдна. Седумът може да съхранява вода в листата си и е в състояние да издържа на променливи, сурови метеорологични условия (от -25°C  до 40°C).
 • Не изискват дълбока почва
  Седумът има много плитки корени, което е необходимо, когато дебелината на растителната среда е ограничена, какъвто е случаят при екстензивните зелени покриви. Пригодността на нискорастящите седумни видове при използване в екстензивни зелени покриви е категорично потвърдена, поради високата им преживяемост в тънки субстратни слоеве – 2 до 3 cm.
 • Модифициран метаболизъм
  През нощта Седумът абсорбира въглероден двуокис и го превръща в ябълчена киселина, която се използва през деня за фотосинтеза. Порите в листата се отварят само през нощта, за да се сведе до минимум загубата на влага през горещия, сух ден.
 • Висока толерантност към болести
  Седумите имат ниска или никаква вероятност за заразяване с болести или инфекции, причинени от паразитиращи насекоми .
 • Ниско потребление на вода
  Седумът е изключително устойчив на засушаване и изисква малко подхранване и поддръжка, в сравнение с повечето видове растения.  Докато други видове умират от суша, Седумът е в състояние да оцелее като настройва метаболизма си и свежда до минимум нуждата от вода. Седумът може да се възстанови много бързо, веднага щом получи малко влага. Множество изследвания потвърждават високата му толерантност към засушаване. Sedum Album (бяла тлъстига) може да оцелее повече от 100 дни без вода. Други устойчиви на засушаване видове са Sedum Acre (хапеща тлъстига), Sedum Kamtschaticum Ellacombianum, Sedum Pulchellum Michaux (седум птичи нокът), Sedum Reflexum (крива тлъстига), Sedum Spurium Coccineum (пълзящ седум), и Sedum Spurium Summer Glory, всички те могат да оцелеят повече от 80 дни без вода.
 • Ниско изискване за поддръжка
  Седумите не просто понасят условията на засушаване, но имат и висока устойчивост. Тъй като Седумът е в състояние да оцелее като коригира метаболизма си, спестявайки вода, същото се отнася и за спестяване на храната. Най общо, добавянето на хранителни вещества веднъж годишно е достатъчно, но повторното подхранване дава възможност на Седума да процъфти.
 • Висока екологична стойност
  Седумните видове улавят прах и замърсители на въздуха – фините праховите частици се свързват и разлагат / абсорбират от растенията – диапазон PM10  м/у 0,42 – 9,1 гр/м² годишно. Няколко вида Седуми, отглеждани заедно, имат потенциал да преработят (секвестират): 5,87 кг въглерод / м² и 215 кг CO2 / м² годишно.
 • Постоянно променяща се красота
  Наличието на няколко вида Седуми в растителния килим дава възможност за плътна покривност целогодишно, а визията на растенията се променя със сезона. Много седумни видове имат периоди на сън, през които получават разноцветна окраска. Различните периоди на цъфтеж и цветовете на седумните видовете създават усещането за постоянно променяща се красота.

КАКВО Е СЕДУМЕН ПОКРИВ ИЛИ ПОКРИВ СЪС СЕДУМНИ КИЛИМИ?

Екстензивният зелен покрив или Седумният покрив е покрив с растителност, която повече или по-малко има свойствата да се само-възпроизвежда, поддържа и развива самостоятелно. Екстензивните зелени покриви имат дебелина на субстратния слой между 4 и 15 см и тегло от 30 до 220 кг на м2. Поставяйки седумна растителност на вашия зелен покрив, вие го правите по-устойчив. Освен това прилагате, за разлика от интензивния зелен покрив, един метод за озеленяване с ниска поддръжка и икономия на разходи.

Чрез поставянето на предварително култивирани седумни килими, вместо засаждане на отделни седумни кълнове, монтажът е опростен и това ви спестява много време. Освен това, разходите за поддръжка са много по-ниски, тъй като седумните килими вече имат добро вкореняване и изискват много по-малко вода след монтажа, отколкото при засаждането на нови растения.

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ СЕДУМНИТЕ КИЛИМИ ИЛИ СЕДУМЕН ПОКРИВ ОТ ИНОВА ТОП ГРИЙН?

Нашата фирма извършва постоянно проучване на качеството на Седумите за екстензивни зелени покриви. Ние събираме знания и опит в отглеждането на Седуми от специалисти по ботаника и ландшафтна архитектура от цяла Европа. Не всички видове Седуми са подходящи за екстензивни зелени покриви или за растителни килими. При култивирането на растителните килими на Инова Топ Грийн ние избираме само най-подходящите видове Седуми. Може да сте сигурни, че вашият зелен покрив ще остане наистина зелен през цялата година. За много години напред. Доверете ни се! Ние създаваме живи покриви!