Лого Инова Топ Грийн

Сподели новината:

Бъдете винаги информирани с последните новини?

Регистрирайте се за нашия бюлетин и бъдете първите, които ще чуят за най-новите зелени решения и Innovatopgreen.

Последвайте ни:

Дарение от Инова Топ Грийн за oбщина Трявна

Автобусна спирка с озеленен покрив е превърната в информационно-образователно обществено пространство

Инициативата е на сдружение Future world и фондация „Серендипия“, а проектът се реализира от доброволци, със съдействието на Община Трявна и финансовата подкрепа на Български фонд за жените и програма Европейски корпус за солидарност. Изцяло реновираната стара автобусна спирка има както образователна, така и екологична цел. Тя е начало на идеята на организаторите за създаване на информационно-образователни обществени пространства. Върху спирката са поставени информационни табла на тема замърсяване на въздуха, компостиране и др., има място за специално разработени брошури на екологични теми, които периодично ще се обновяват, по думите на Маргарита Симеонова – главен организатор на проекта и общински съветник.

Спирка Свеж Въздух Трявна

Автобусна спирка „Свеж въздух“ беше открита в края на месец октомври, а събитието бе съпътствано от лекция на тема „Замърсяването на въздуха“, с гост лектори Борислав Сандов – вицепремиер и министър на околната среда и водите в последния редовен кабинет и експерти от екологично сдружение „За Земята“.

Озеленените покриви, считани за белите дробове на съвременните градове, са сред най-ефективните средства за филтриране на фини прахови частици и превръщане на CO2 в кислород. Иначе казано – зеленият покрив, дарен от Инова Топ Грийн, е на най-обичайното си място, когато става дума за обществени инициативи за пречистване на въздуха и естетична околна среда.

Спирка със Зелен Покрив

Тук е мястото да припомним, че друг проект на Инова Топ Грийн за Спирков навес с озеленен покрив стана победител и носител на награда в категория „Елементи за градска среда“ в конкурса ARCHINOVA 2022. Типовият навес с озеленен покрив очаква одобрение от Направление „Архитектура и градоустройство към Столична община.