Лого Инова Топ Грийн
Ще има ли зелен покрив новата библиотека на Варна

Визия за интелигентна архитектура и бъдещето на България

Проектът за изграждане на Регионалната библиотека във Варна отдавна е обект както на възхищение, така и на дебати. Наскоро общинската управа обяви, че ще бъде обявена процедура за избор на изпълнител, за да може строителната площадка да бъде открита преди края на месец юли 2024. Сега, когато плановете за новата сграда се разгръщат, библиотеката във Варна е на път да се превърне не само в център на знанието, но и във фар на устойчивия дизайн.

визуализация от студио АМАРХ

Новият проект предвижда изграждане на зелени покриви и покривни градини – стъпка, която бележи нова ера в публичната архитектура и градското планиране на България. Зелената архитектура или устойчивата архитектура е философия на проектиране, която се стреми да сведе до минимум отрицателното въздействие на сградите върху околната среда чрез повишаване на ефективността и умереността при използването на материали, енергия и пространство. Една от най-ярките характеристики на това движение е включването на зелени покриви. Зелените покриви не само осигуряват изолация, като намаляват разходите за енергия за отопление и охлаждане, но също така смекчават ефекта на градския топлинен остров, абсорбират дъждовната вода и осигуряват местообитания за дивата природа. Освен това те допринасят за пречистването на въздуха и подобряват естетическия вид на сградите, като превръщат бетонните джунгли в зелени оазиси. Прочетете повече за ползите от зелените покриви.

Къща Ямача Зелен Покрив

Ние от Инова Топ Грийн подкрепяме устойчивата архитектура в България.

Проектираме и изграждаме зелени покриви в цялата страна. Разгледайте някои от проектите ни:

Интегрирането на зелените покриви в дизайна на Регионалната библиотека във Варна е нещо повече от просто устойчивост; то е свързано с предефиниране на ролята на обществените пространства в нашите общности. Превръщайки библиотеката в жива, дишаща единица, която активно допринася за благосъстоянието на заобикалящата я среда, Варна ще изпрати мощно послание за връзката между културата и опазването на природата.

Заслужава да се отбележи, че българските архитекти демонстрираха своя блясък в проведения международен архитектурен конкурс, който събра 370 конкурсни предложения от 66 страни, оценени от авторитетно международно жури. Макар и голямата награда да бе присъдена на холандското студио Architects for Urbanity, спечелилите втора награда – I/O архитекти категорично защитиха таланта и авангардното мислене на съвременните български архитекти.

Въпреки предизвикателствата и дебатите, които съпътстваха новата сграда на библиотеката във Варна, от морската ни столица повява вятър на надежда и оптимизъм. Варненската библиотека със зелени покриви е нещо повече от строителен проект; тя е символ на надежда и напредък, както и вдъхновение за други общини да преосмислят начина, по който проектират и използват обществените пространства. Този проект показва, че България е решена да възприеме устойчиви практики и да инвестира в благосъстоянието на своите граждани. Когато библиотеки или обществени сгради със зелени покриви се появят и в други части на страната, те ще служат като маяци за вдъхновение, образование и опазване на околната среда. Изграждането на библиотеки със зелени покриви в България е визионерска стъпка към едно по-устойчиво, приобщаващо и жизнено бъдеще. То е доказателство за това какво е възможно, когато съчетаем иновациите, екологичното съзнание и културното обогатяване. И докато очакваме изграждането на зелените покриви на новата сграда на Регионалната библиотека във Варна, нека отпразнуваме трансформиращата сила на зелената архитектура и посланието, което тя дава на нашите общности.

Седуми макро