Лого Инова Топ Грийн

Сподели новината:

Бъдете винаги информирани с последните новини?

Регистрирайте се за нашия бюлетин и бъдете първите, които ще чуят за най-новите зелени решения и Innovatopgreen.

Последвайте ни:

Зелените покриви – Белите дробове на модерния град

Инова Топ Грийн участва в Хакатон „Подобряване на качеството на въздуха в България“

Хакатон подобряване качеството на въздуха в България

Инова Топ Грийн, представена от Мая Кръстева, взе участие в Хакатон „Подобряване на качеството на въздуха в България“, проведен на 25-ти февруари 2022. Събитието, организирано от Clean Air Fund в партньорство със “Зелена София”, MOVE.BG, VMware, Lime, Deloitte и “За Земята” има за цел генерирането на идеи и потенциално приложими решения за справяне с проблема с мръсния въздух.

Като отправна точка за хакатона бе използвано най-новото проучване, проведено от Deloitte по поръчка на Clean Air Fund – „Въздействие на замърсяването на въздуха върху кариерните решения на висококвалифицираните работници в София“. По данни от проучването, става ясно, че мръсният въздух има негативен ефект върху производителността и работните процеси. София е европейската столица с най-висок дял на хората, смятащи замърсяването на въздуха за най-сериозния проблем в града си. Предложенията на участниците, обединени в няколко отбора, бяха насочени не само за района на София, но и за всеки друг голям или малък град в България.

Идеята, предложена от Инова Топ Грийн бе въвеждането в България на подкрепящи публични политики за изграждане на зелени покриви.  Работният екип представи множество аргументи и примери от други държави, където покривното озеленяване е масова практика за устойчиво строителство на обществени, индустриални и частни сгради. Зелените покриви имат множество ползи. Те създават здравословна и  естетична среда и пестят пари, поради високата си енергоефективност строителство на обществени, индустриални и частни сгради. Зеленият покрив фиксира финия прах, йонизира и овлажнява въздуха, намалява емисиите на CO2 и обогатява с кислород. Направени проучвания доказват, че екстензивен зелен покрив с площ 100 м2 годишно може да филтрира 200 кг прах от въздуха. Това са част от причините, които превръщат озеленяването на сгради и най-вече покривното озеленяване в обичайна строителна практика в напредналите страни от десетилетия насам. Популярността му в цял свят става още по-голяма през последните години във връзка с концепцията за зелена инфраструктура и т.нар. природни решения (nature-based solutions) в архитектурата и строителството. Бяха представени множеството примери от Западноевропейски държави, САЩ, Канада, Япония, Сингапур и др., показващи, че задължително условие за реализиране на технологиите за озеленяване на сгради е регламентирането им чрез нормативна и законодателна уредба.

Предложената на хекатона идея за покривно озеленяване бе наречена: „Зелените покриви – белите дробове на модерния град“. Време е разбирането за модерен град в България да включва нови стимулиращи публични политики. Властите в България – както на национално, така и на местно ниво, имат множество възможности за предприемане на действия за постигане целите за въглеродна неутралност на Европейския зелен пакт, наричан още Зелена сделка (European Green Deal) и ефективно приложение на предвидените в него финансови механизми. Зелената сделка отчита, че европейската сградната инфраструктура се нуждае от спешно обновяване, не само за борба с изменението на климата, но и за извеждане на милиони европейци от енергийната бедност и за гарантиране, че сградите осигуряват здравословна и достъпна среда за живот и работа. Планът за възстановяване и устойчивост на България полага основите на зелена и цифрова трансформация на икономиката и обществото, в контекста на амбициозните цели на Зелената сделка. Предвидените в Плана мерки, като например Програмата за енергийна ефективност биха могли да дадат сериозен подем на устойчивата архитектура и да превърнат покривното озеленяване в обичайна строителна практика и в България.

Още за Хакатон „Подобряване на качеството на въздуха в България“ може да прочетете Тук и Тук. Събитието бе излъчено онлайн на страницата на “Зелена София”.